Hvordan lage thai wok?

Wok har blitt en populær middagsrett blant nordmenn, spesielt blant de som forsøker å spise litt sunnere. Ettersom wok stort sett består av sunne ingredienser som grønnsaker, er dette en fin måte å opprettholde et balansert kosthold. Det kan imidlertid være utfordrende å finne en smakfull oppskrift inspirert av det ekte thailandske kjøkkenet – et av landene som er kjent for sin fantastiske wok. Vi skal nå dele noen autentiske thailandske oppskrifter med deg. Thai wok blir aldri det samme!

Spicy thai wok med kylling

Dette er en rask, enkel og utrolig smakfull rett, som samtidig er akkurat passe sterk – vel, kanskje litt for sterk for noen. Retten serveres med en herlig thai wok saus som setter en spiss på det hele. Woken kan kombineres på mange ulike måter, så dersom du ikke er begeistret for kylling, kan du erstatte dette med svin eller kalkun. Du kan selvfølgelig sløyfe kjøtt helt dersom du ønsker en vegetarianer-vennlig rett. Vi kan også anbefale å tilsette nudler, dersom du ønsker en ekstra mettende rett. Her er oppskriften i sin helhet:

  • Kyllingkjøttdeig (500 gram)
  • Sjalottløk (3 stk.)
  • Sterk chili
  • Løk (1 stk.)
  • Hvitløksfedd (4 stk.)
  • Koriander (2 dl.)
  • Peanøttolje, rapsolje eller solsikkeolje (2 spiseskjeer) til steking

Saus:

  • Soyasaus (3 spiseskjeer)
  • Fiskesaus (2 spiseskjeer)
  • Østerssaus (1 spiseskje)
  • Sukker (1 spiseskje)

Begynn med å gjøre sausen klar. Denne lages enkelt ved å blande sammen soyasaus, fiskesaus, østerssaus og sukker. Pass på at sukkeret røres godt inn i blandingen (det skal løses opp).

Finhakk hvitløk og chili. Kutt deretter sjalottløk og løk i ønskede biter (gjerne skiver som deretter deles i to). Korianderen kan kuttes i relativt store biter, og du kan gjerne fjerne stilken. Stek kjøttet i en wokpanne når oljen har blitt varm, helt til kjøttet begynner å få en gyllen farge. Tilsett deretter sjalottløk, chili, løk, hvitløk og koriander. Wok på høy varme i 1–2 minutter. Husk at grønnsakene er best når det fortsatt er litt tyggemotstand.

Tilsett gjerne nudler i woken, dersom du ønsker litt mer metthetsfølelse. Du kan eventuelt servere med ris.

Thai wok med peanøttsaus

Dette er en nydelig thai-wok som passer perfekt for vegetarianere. Her får du sprø og knasende grønnsaker kombinert med en noe søt peanøttsaus. Nam! Woken er veldig enkel å lage, og passer perfekt i en hektisk hverdag.

  • Babymais (5 stk.)
  • Sukkererter (8 stk.)
  • Paprika, i biter (1 stk.)
  • Erte-aubergine (1 dl.)
  • Rødløk, i biter (1)
  • Vårløk, hakket (4 stilker)
  • Sjampinjong, delt i to (4 stk.)
  • Ris (ønsket mengde)
  • Sesamfrø (2 teskjeer)

Peanøttsaus:

  • Rød karripasta
  • Peanøttsmør
  • Soyasaus
  • Kokosmelk
  • Sitrongress (finhakket)
  • Limesaft
  • Hvitløk (finhakket)

Stek wokgrønnsakene i ca. 3–5 minutter (avhengig av hvor sprø grønnsaker du liker). Igjen – jo kortere steketid, dess sprøere grønnsaker. Bland ingrediensene til sausen, og hell den oppi sammen med grønnsakene til den er varm. Nyt!