Om pad thai og hvordan du lager det

Thailand byr på mange forfriskende, sterke og smakfulle retter. Blant de mest kjente finner vi pad thai, også kalt phad thai, som er en populær rett både i og utenfor Thailand. Denne wok-retten er fast inventar på de fleste thai-restauranter, også i Norge, og serveres enten som take-away eller direkte på restauranten. Mange ønsker også å lage retten hjemme på egenhånd, noe som er lettere enn du kanskje tror!

Godt å vite om pad thai

Pad thai finnes i flere ulike varianter, og kan serveres med både kylling, svinekjøtt, reker, krabbe eller annet kjøtt. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser. Det de fleste pad thai oppskrifter har til felles, er at de serveres med risnudler. Andre ingredienser som går igjen er egg, fiskesaus, tofu, sjalottløk, chili, peanøtter og tamarindpaste. Retten serveres varm, og passer derfor ypperlig som middag. Det finnes også varianter av retten som er tilpasset vegetarianere, og varianter som inneholder mer spesielle ingredienser som blekksprut eller bananblomst. Vi skal her dele en klassisk oppskrift på denne eksotiske retten, slik at du kan gjenskape den thailandske magien i ditt eget hjem.

Oppskrift på pad thai med reker

Pad thai passer perfekt til middag i en hektisk hverdag, ettersom det ikke tar mer enn et drøyt kvarter å tilberede retten. Du kan gjerne erstatte rekene med svinekjøtt eller kylling dersom du foretrekker dette. Husk at du er nødt til å tine reker eller scampi i god tid dersom de er frosne. Noen av ingrediensene, slik som tamarindpaste, må du muligens til en eksotisk matvarebutikk for å få tak i, eventuelt en velassortert butikkjede.

Ingredienser

  • Risnudler (200 gram)
  • Olje til steking (3 spiseskjeer)
  • Egg (1 stk.)
  • Hvitløksfedd (2 stk.)
  • Reker/scampi (20/10 stk.)
  • Tofu (100 gram)
  • Bønnespirer (100 gram)
  • Vårløk (1 bunt)
  • Peanøtter, uten salt (50 gram)
  • Chiliflak (1 teskje)

Saus til pad thai

  • Vann (3 spiseskjeer)
  • Fiskesaus (2 spiseskjeer)
  • Tamarindpaste (1 spiseskje)
  • Soyasaus (1 spiseskje)
  • Brunt sukker eller palmesukker (2 spiseskjeer)

Fremgangsmåte

Du begynner med å lage sausen. Visp sammen fiskesaus, vann, tamarindpaste, sukker og soyasaus. Varm opp sausen og la den trekke samtidig som resten av retten tilberedes.

Glassnudlene legges i en stor bolle. Hell deretter varmt vann i bollen, og la nudlene trekke i mellom fem og ti minutter. Skyll nudlene i kaldt vann til slutt.

Hell oljen i en middels varm wok-panne (eventuelt stekepanne) og tilsett finhakket hvitløk. La dette surre litt, før du tilsetter egg. Rør rundt til egget har stivnet (omtrent 30 sekunder). Tilsett rå scampi og tynnskåret tofu og stek videre i et par minutter. Tilsett så bønnespirer og nudler, samt saus. La ingrediensene koke sammen i tre–fire minutter under omrøring. Til slutt tilsetter du kuttet vårløk og grovhakkede peanøtter, og smaker retten til med chiliflak.

God appetitt!