Thaisalat – hvordan lages dette?

Det finnes en rekke ulike former for thaisalat. Noen varianter er laget spesielt for norske ganer, og er gjerne oppskrifter som publiseres av matbutikker eller blogger med nordmenn som målgruppe. Her er gjerne noen av ingrediensene fra det thailanske kjøkkenet utelatt, noe som gjør at smaken ikke blir autentisk thailandsk. Vi skal her se nærmere på noen klassiske oppskrifter på ekte thai salat. Tør du prøve?

Thaisalat med grønn papaya («Som Tam»)

Dette er en thai salat som er basert på ekte thailandsk kokkekunst. Salaten er perfekt for deg som elsker en blanding av syrlighet, salt og sødme. Her får du nemlig litt av alt. Salaten lages med følgende ingredienser:

  • Grønn papaya (en halv)
  • Serrano-chili / grønn chili (4 stk.)
  • Hvitløksfedd (2 stk.)
  • Grønne bønner (ca. 2 dl)
  • Cherrytomater (6 stk.)
  • Peanøtter (to spiseskjeer)
  • Tørkede reker (to spiseskjeer)
  • Isbergsalat eller kål

Kutt papayaen, chilien og cherrytomatene i passelig store biter, og knus hvitløksfeddene. Isbergsalat eller kål kuttes i tynne strimler. Bland ingrediensene sammen. Topp salaten med følgende dressing:

  • Limejuice (5 spiseskjeer)
  • Fiskesaus (3 spiseskjeer)
  • Sukker (3 spiseskjeer)
  • Finmalte tørkede reker ( 4 spiseskjeer)

De ovennevnte ingrediensene blandes sammen. Serveres ved siden av salaten dersom du ikke vil ha det på all salaten.

Salaten er ypperlig å servere sammen med grillet kylling med BBQ-dressing (gjerne med thai-inspirert smak). Perfekt for deg som elsker thai salat med kylling. Du kan også servere med nudler eller ris dersom du vil ha en thaisalat som metter litt.

Thailandsk scampisalat («Pla Gung»)

Det thailanske kjøkken består av mye sjømat, friske sitrusfrukter og spenstige krydre. Med salaten Pla Gung får du litt av alt! Dersom du ikke liker scampi, kan du eventuelt erstatte dette med blekksprut, reker eller skalldyr. Den originale oppskriften inneholder følgende ingredienser:

  • Scampi (450 gram)
  • Vann (6 dl)
  • Sitrongress, opphakket (1 spiseskje)
  • Limeblader, opphakket (1 spiseskje)
  • Koriander, opphakket (1 spiseskje)

Dressing:

  • Limejuice (2 spiseskjeer)
  • Rørsukker (2 spiseskjeer)
  • Hvitløk, finhakket (1 spiseskje)
  • Ingefær, finhakket (1 spiseskje)
  • Sort pepper (1/2 spiseskje)

Topping:

  • Vårløk, opphakket (1 dl)
  • Mintblader (1 dl)

Salaten lages ved å koke vannet og tilsette sitrongress, limeblader og koriander. La dette koke i fem minutter. Tilsett deretter scampien og kok videre i ett minutt. Ta scampien ut av vannet og skyll under kaldt vann. Bland så limejuice, sukker, hvitløk, pepper og ingefær i en bolle. Bland godt sammen for å løse opp sukkeret. Hell dressingen over scampien og salaten. Topp det hele med vårløk og mintblader.

Eksperimenter på kjøkkenet!

Dersom du er kresen, eller bare litt usikker på hva du skal ha til middag eller lunsj, er det bare én ting å gjøre – eksperimenter! Prøv deg fram med ulike ingredienser som er vanlige å bruke i det thailanske kjøkken, som scampi, lime, nudler og chili. Lykke til!