Hvordan lage thaimat hjemme?

Thaimat er populært, både til fest og til hverdags, og mange velger å gå på thairestaurant eller bestille take-away dersom thailandsk mat står på menyen. Det er imidlertid fullt mulig å tilberede et thailandsk måltid hjemme hos seg selv, noe som verken trenger å være tidkrevende eller vanskelig. I denne guiden kan du finne ut hvordan du kan imponere middagsgjestene med et smakfullt og fargerikt måltid – helt enkelt.

Thaimat i en travel hverdag

Du forbinder kanskje det å stå på kjøkkenet med noe slitsomt og tidkrevende? Fortvil ikke. Med thaimat kan du få unna middagen på få minutter, og stort sett tar det ikke mer enn et kvarter før middagen er klar. Dette kommer selvfølgelig litt an på hva slags rett du lager, men svært mange thailandske retter er basert på woking. Å lage en wok går som regel lynraskt, ettersom maten stekes på høy varme. Dessuten blir grønnsakene ofte best dersom de ikke stekes så lenge, siden dette gjør at de beholder litt av sprøheten sin.

Noe annet som taler for at thaimat går raskt å lage, er at rettene som regel ikke er spesielt kompliserte. Det finnes naturligvis unntak her også, men stort sett baseres middagene på enkle sauser, hakkede grønnsaker og kjøtt du finner på de fleste dagligvarebutikker.

Hjemmelaget mat proppfull av vitaminer og smak

En av grunnene til at du bør lage nettopp thaimat til middag, er at de fleste oppskriftene inneholder en rekke sunne råvarer. Blant gjengangerne finner du vårløk, sjalottløk, reker, fisk, skalldyr, sopp og kål. Dette er mat de fleste av oss gjerne kan spise mer av i hverdagen. Neste gang du skal lage middag, bør du med andre ord erstatte den fettete hamburgeren med noe sunt og godt som hele familien liker. Det finnes selvfølgelig enkelte ingredienser i thai mat som du ikke bør spise for mye av, og dette gjelder spesielt nudler, ris og friterte retter. Det er imidlertid ingenting i veien for å nyte en vårrull i ny og ne!

Hvordan sette i gang?

Det er enkelt å komme i gang når du først har bestemt deg for å lage thaimat. Det finnes mange oppskrifter der ute, og mange er tilpasset norske ganer. Disse ingrediensene vil du stort sett finne på de fleste matbutikker, som for eksempel vårløk, kylling og glassnudler. Velger du å gå for de litt mer autentiske rettene fra Thailand, kan det dog være at du må besøke en innvandrerbutikk. Der kan du finne et spennende utvalg av eksotiske matvarer som ikke finnes på de vanlige matbutikkene. Ingredienser som tamarindpaste, tofu og diverse krydre, er blant ingrediensene du av og til må dra til eksotiske butikker for å få tak i.

Før du setter i gang å lage thaimat, er det også greit å ha det riktige kjøkkenutstyret på plass. Les nøye gjennom alle oppskrifter, slik at du er sikker på fremgangsmåten. Må du for eksempel ha en frityrkoker eller en wok-panne før du setter i gang? Husk på at du ofte kan erstatte wok-pannen med en helt vanlig stekepanne, men at en wok-panne ofte er enklere å benytte til mat som skal røres mye samtidig som du steker. I tillegg er wok-pannen noe tynnere enn en vanlig stekepanne, noe som gjør at varmen lettere når gjennom. Mat du woker skal som nevnt ofte stekes på svært høy temperatur.

Viktig å huske på når du lager thaimat

Det er stort sett enkelt å lage thaimat, men for å få mest mulig glede av matlagingen, er det visse tips du bør huske på. Det ene er at maten ofte kan bli litt sterk, så det kan være lurt å være forsiktig ved bruk av chili. Noe annet du bør være klar over, er at frityroljen kan bli ekstremt varm dersom du skal frityrkoke noe (f.eks. vårruller). Det er også lurt å være obs på oljen i wok-pannen, da denne ofte blir svært varm og vil sprute når du legger oppi ingredienser som inneholder vann.

Lykke til!